"Talent has no expiry date
For you we present Talent58"

Thursday, 3 July 2014

Professional's Interview and Experience with Talent58






General Manager of Indian Ordinance Factory:- Surjeet Nafri


Q1- Your latest designation and company? Some words about your pre-retirement experience?
Ans 1- Worked as GM in Indian Ordinance Factory.
I strongly feel that pre retirement is an important phase in a person’s life. I have worked whole
heartedly to add value to the company and build strong relationships. Still looking for avenues and opportunities to contribute to the society with my knowledge and skills.

Q2- Sir, a short story.. an inspirational one .. through your career, which you would like to share with us ?
Ans2- Mainly followed a unique management principle. I focused on Soft skills apart from routine work of the company. Also, I have always worked as a leader and not just a manager. The essential difference between the two terms is that a manager forces the subordinates to do the work within the time frame allotted, rather, a leader motivates his/her subordinates to perform a particular job. A leader takes the initiative and helps the subordinates in case they face any problem. He/She connects with them to understand them. I focused on building relationships.. strong ones … with the colleagues as well as the clients which made me an IRREPLACABLE employee of the organization. Moreover, I used to celebrate the birthdays, festivals and other events to make the employees feel that this company is not mere a profit making organization, rather, it is a family. I have always looked after my subordinates like my own people and shared problems with them and tried to help them in every situation as far as possible.

Q3- What is the biggest achievement of your life/career?
Ans3- I won a gold medal by giving spectacular performance in a 9 month training programme organized by the Indian Institute of Public administration.

Q4-The biggest challenge you faced in life, and how you overcame it?
Ans4- The biggest challenge in my career turned out to be the TRADE UNIONS. The organizations consider them to be destructive elements who hamper and slow down the smooth work going on in the company.
Management believes that these unions are separate entities working against the organization but I created an impression that unions are the pillars of the organization. I assigned them very important roles to inculcate a sense of respect and responsibility in them. I strongly feel that the unions are an important part of the organization, whose energy, if channelized properly…..can create miracles.

Q5- What keeps you motivated to work even after retirement?
Ans5- I do not want to waste precious hours of my life sitting idle in my home. I want to keep myself busy. Moreover, I have the capability and the qualification to face any type of situation. My health also allows me to utilize my knowledge and skills for the benefit of the society.

Q6- What keeps you busy after retirement?
Ans6- Chairman of the housing society now. So, it keeps me very busy.

Q7- How have your work priorities changed post retirement? What kind of opportunities have you taken up?
Ans7- Earlier I was not able to concentrate on my family and take out time for them. Now, I spend most of my time with them and I really enjoy their company.
Also, I am the Chairman of the housing society.

Q8- Does your family support the idea of working after retirement?
Ans8- Yes, they are very supportive. They always encourage me to go ahead and help me find good jobs.

Q9- Do you like this idea?
Ans9 -I welcome this idea as it is the only organization which provides job opportunities for retired people. This is the only company which has tapped this opportunity so well because retired professionals are full of knowledge and expertise and no other organization could capitalize this avenue so far. You people truly encourage us to live life for the second time. People felt that life has come to a halt after retirement, but a company like yours has changed their mindset and motivate them to break the stereotypes and contribute to the society in the best possible manner.

No comments:

Post a Comment